Ölsbo Gårdsbryggeri

HUMLE

HUMLE

ALLMÄN HUMLEHISTORIA

Humle (Humulus lupulus) har odlats i Sverige sedan 700-talet som konserveringsmedel och smaktillsats i öl. I Kristoffers landslag från 1442 står att varje bonde ska hålla en humlegård. Odlingsplikten avskaffades 1860. Vid senare delen av 1800-talet, hade hembryggningen börjat förlora sin stora betydelse, men många odlade fortfarande humle till husbehov och på några få platser förekom odling i större skala till försäljning.
På 1900-talet fanns knappt någon hembryggning kvar ute på gårdarna. Inhemsk humleodling för försäljning hade upphört och det gamla ölet var borta. Nu var det utländska recept som användes. Sedan 2014 odlas humle åter kommersiellt i Sverige. 
(källa: https://www.isof.se/matkult/ol-och-svagdricka/humleodlingen-i-sverige.html)

Vill du tillbaka till första sidan?

TILL FÖRSTA SIDAN